Hoe bereik je de mensen die het het hardste nodig hebben wel met die mooie compensatieregelingen?
Nu de energieprijzen de pan uitrijzen en het leven steeds duurder wordt, komen er nog meer mensen binnenkort financieel in de problemen. Vooral mensen die het al lastig hebben, worden extra hard geraakt. Gemeenten treffen allerlei voorzieningen om deze mensen te helpen. Zo is er een eenmalige tegemoetkoming van 800 euro voor huishoudens met een laag inkomen.
Maar gemeenten gaan daarbij teveel uit van de zelfredzame burger: iemand die met goede voorzieningen, adviezen en aanwijzingen, zijn weg wel vindt in onze samenleving. Maar dat geldt niet voor een grote groep. We weten uit onderzoek dat 50% van de mensen met schulden, laaggeletterd is. En het aantal laaggecijferden, ligt waarschijnlijk nog hoger. En juist deze groep is voor gemeenten en hulpverleners moeilijk te bereiken.
Hoe zorg je nou dat de 800 euro die wordt gereserveerd om hen te compenseren, ook bij deze groep terecht komt? In de gemeente Woerden vroegen we het aan ons testpanel (inwoners die moeite hebben met rekenen en schulden hadden).
Dit werkt niet volgens hen:
- Alle informatie in een keer delen. Dat is veel te veel tekst.
- Het moeilijk maken om de tegemoetkoming aan te vragen. Als mensen veel stappen in moeten vullen, krijgen ze stress.
- Het op een plek op de website zetten waar mensen veel voor moeten doorklikken om er te komen.
- Foto’s van blije mensen plaatsen. Daardoor lijkt het niet alsof het serieus is.
- Maar één keer over de regeling communiceren. Herhaling is beter
- Sommige mensen willen een harde boodschap als een soort wake-up call. Anderen willen het liever zacht verpakt. Varieer dus in de toon en de foto’s.
Wat kun je beter doen volgens de deelnemers:
- “Organisaties maken het wel breed bekend en openbaar, maar het gebruik maken is moeilijk. Het aanvragen is lastig.” Maak het eenvoudig om aan te vragen.
- “Als je nou ergens naar toe kan stappen, om te vragen, dan hoef je ook niet zo ver te lopen” dus maak het mogelijk om op een plek, loket, vragen te stellen.
- “ Zet op de website waar je de regeling kunt aanvragen, niet alleen het formulier. Geef ook informatie over wat je zelf kan doen en linkjes naar bijv het NIBUD.” Ofwel, als inwoners terecht kunnen op een website om de tegemoetkoming aan te vragen, zet er dan ook tips bij. Zo help je ook de mensen die een hoger inkomen hebben maar daar weinig van over houden door bijvoorbeeld hoge huur.
- “Waarom staat daar ook geen cursus bij?” zei een van de leden van het testpanel. Zet er meteen informatie bij over voorlichtingsbijeenkomsten of kluscursussen om zelf bijvoorbeeld verwarmingsfolie aan te brengen.
- Maak het mogelijk voor mensen om hun telefoonnummer achter te laten en bel hen, dat vinden veel mensen prettig.
- Deel de informatie ook op andere manieren, zoals op in de buurt Facebookpagina’s die populair zijn bij inwoners in de gemeente, de lokale editie van het AD, of een kort foldertje in de brievenbus.
- En vraag organisaties of bedrijven die in contact zijn met de doelgroep om de informatie te delen zoals de kinderopvang en werkgevers.
Wil je ook jouw beleid door de ogen van jouw klant bekijken? Neem contact met me op.


