Workshop Tinderen met Taal Samenwerking

Samenwerken kun je gelukkig leren


Goed samenwerken gaat niet vanzelf, maar je kunt het gelukkig wel leren. Wat zijn nou de meest gemaakte fouten en valkuilen?

  • Direct beginnen met wat je te bieden hebt aan trainingen, oplossingen, producten. 
  • Onvoorbereid het gesprek in gaan en je niet inlezen in de organisatie waar je een gesprek mee voert. 
  • Ervan uitgaan dat jouw gesprekspartner weet wat laaggeletterdheid is en het ontwikkelen van basisvaardigheden belangrijk vindt. 


Wat is de voorbereiding?

Je krijgt een pakketje thuisgestuurd met daarin een spel dat bij een ‘eerste date’  met professionals in het sociaal domein het ijs breekt. En een profiel om in te vullen. Daarnaast krijg je een opdracht om in kaart te brengen wat jouw activiteiten in het sociaal domein tot nu toe zijn geweest en waar de samenwerking soepel of stroef verliep.Dit helpt om onderbewust vast aan te gaan op het onderwerp



Wat zit in de workshop?


In deze workshop leer je de volgende vaardigheden:

  • Bewust reflecteren: Wat zeg je  precies in gesprekken met organisaties, medewerkers en hoe krijg je scherp wat mensen enthousiast krijgt of juist afstoot. 
  • Win-win ontdekken: Om in het sociaal domein aandacht te krijgen, is het niet genoeg om te zeggen dat mensen geen brieven kunnen lezen. Veel professionals zeggen dan (kort door de bocht), “en dus, wat maakt dat uit voor mij?”. De kunst is om zowel een belang voor de organisatie als eigen belang (bewustwording laaggeletterdheid) te ontdekken.
  • Luistervaardigheden: Hoe vraag je gericht door op wat er bijvoorbeeld in het klantcontact bij een organisatie in het sociaal domein gebeurt. En, hoe voorkom je dat je direct jouw standaard oplossing op tafel legt, zonder een goede link te maken naar het gemeenschappelijke belang. 
  • Concretiseren: Wat kan je laten zien, horen, doen om te zorgen dat jouw gesprekspartners ervaren wat de impact van laaggeletterdheid/gecijferdheid is. Welke voorbeelden kan je hiervoor gebruiken, zoals een brief waarin tekst is weggelakt. 



Tijdsduur:

 2, 5 uur


Wil je met jouw team deze workshop volgen? Informeer dan naar de mogelijkheden om op jouw lokatie deze workshop te doen.


Reacties van deelnemers uit de arbeidsmarktregio Utrecht Midden:

  • Je raakt soms dingen kwijt in de waan van de dag en de frustratie in contacten. het is goed om weer op te frissen. Het zet me weer op scherp.”  Beleidsmedewerker
  • “We hebben de tips uit deze specialisatie toegepast in een gesprek met schuldhulpverlening. Het was heel moeilijk om ‘ de baby in de tas te laten”. Maar we hebben zo’n goed gesprek gehad. We maakten echt verbinding. “ Taalhuiscoordinator
     


Ik wil meer informatie over deze workshop

Share by: