De basis van dit project was enerzijds een literatuurstudie naar de oorzaken van stress en het bijbehorende gedrag bij zowel complexe situaties als lage basisvaardigheden. Anderzijds gingen we in gesprek met sociaal werkers en ervaringsdeskundigen over het herkennen van laaggeletterdheid en de stress die dat mensen geeft.
De verhalen van ervaringsdeskundigen geven betekenis aan hoe basisvaardigheden hun leven beheerst en wat het betekent als sociaal werkers geen oog hebben voor laaggeletterdheid. In gesprekken met sociaal werkers werd duidelijk dat ze gedrag zoals niet deelnemen aan een cursus gezondheidsvaardigheden, het niet voldoende solliciteren of niet verschijnen op een mediation afspraak aan de andere kant van de stad, al snel toegeschreven aan de chronische stress.
Deze inzichten leverden het besef op dat het model van het stress-sensitieve werken uitgebreid moet worden met basisvaardigheden. We hebben deze interviews gebruik bij het ontwikkelen van de hulpmiddelen.
Het project levert een verrijking op van het model van het stress-sensitieve werken. Het helpt sociaal werkers om eerst te checken of mensen lage basisvaardigheden hebben. Door alert te zijn op basisvaardigheden kunnen ze hiermee in hun vervolgaanpak rekening mee houden.
Naast deze handreiking vind je ook de volgende handige tools:
Alle rechten voorbehouden | Sociale Innovatie Studio