Eerste deelnemers ‘Een leven lang ontwikkelen’ gecertificeerd
Een leven lang ontwikkelen, hoe doe je dat als bibliotheek? Leer het al doende!
Hoe zorg je dat laaggeletterden, laaggecijferden aansluiting vinden in deze talige maatschappij en zelfvertrouwen opbouwen? Hoe zorg je dat mensen aantrekkelijk blijven voor de arbeidsmarkt? En hoe kan je in de snel digitaliserende samenwerking mensen ondersteunen om mee te kunnen doen? Allemaal vragen waarbij de bibliotheek een grote rol kan spelen. Maar hoe transformeer je als organisatie waarin steeds minder focus komt op boeken en steeds meer op de maatschappelijk educatieve functie?
Om hierop antwoord te geven mochten Stieneke Eising en ik de leergang " Een leven lang ontwikkelen" vormgeven. Een leer-doen- project waarin medewerkers van FlevoMeer Bibliotheek en de nieuwe bibliotheek Almere heel concreet met een nieuw idee om deze doelgroep naar de bibliotheek te krijgen, aan de slag gingen. Meer als ondernemers vanuit de doelgroep denken en daar een dienst bij ontwikkelen. Ideeën waar deze groep mee aan de slag ging:
◆ Hoe kan je in samenwerking met de Kringloop mensen met lage basisvaardigheden bereiken?
◆ Hoe kan je deelnemers aan een participatietraject helpen met hun schrijfvaardigheden?
◆ Hoe help je anderstalige ouders bij de overgang van hun kinderen van de lagere naar de middelbare school? Wat willen deze jongeren zelf nog leren?
In dit jaar ontdekten medewerkers en managers samen bijvoorbeeld:
➜Dat het tijd kost om van aanbodgericht naar vraaggericht werken te gaan;
➜Welke scherpe keuzes de organisatie moet maken voor een evenwichtige balans tussen de uitleenfunctie en de nieuwe taken;
➜Hoe de managers een coachende rol kunnen vervullen en zo medewerkers coachen in een meer ondernemende, innovatieve houding;
➜Dat een lerende organisatie ook leertijd kost die je het beste concreet in uren vastlegt.
Maandag 14 maart kregen acht deelnemers het certificaat van voltooiing.
Wil je meer informatie over deze leergang? Mail mij op petra@socialeinnovatiestudio.nl


