Eerste deelnemers ‘Een leven lang ontwikkelen’ gecertificeerd

22 maart 2022

Een leven lang ontwikkelen, hoe doe je dat als bibliotheek? Leer het al doende!

Hoe zorg je dat laaggeletterden, laaggecijferden aansluiting vinden in deze talige maatschappij en zelfvertrouwen opbouwen? Hoe zorg je dat mensen aantrekkelijk blijven voor de arbeidsmarkt? En hoe kan je in de snel digitaliserende samenwerking mensen ondersteunen om mee te kunnen doen? Allemaal vragen waarbij de bibliotheek een grote rol kan spelen. Maar hoe transformeer je als organisatie waarin steeds minder focus komt op boeken en steeds meer op de maatschappelijk educatieve functie?

Om hierop antwoord te geven mochten 
Stieneke Eising en ik de leergang " Een leven lang ontwikkelen" vormgeven. Een leer-doen- project waarin medewerkers van FlevoMeer Bibliotheek en de nieuwe bibliotheek Almere  heel concreet met een nieuw idee om deze doelgroep naar de bibliotheek te krijgen, aan de slag gingen. Meer als ondernemers vanuit de doelgroep denken en daar een dienst bij ontwikkelen. Ideeën waar deze groep mee aan de slag ging:
◆ Hoe kan je in samenwerking met de Kringloop mensen met lage basisvaardigheden bereiken? 
◆ Hoe kan je deelnemers aan een participatietraject helpen met hun schrijfvaardigheden? 
◆ Hoe help je anderstalige ouders bij de overgang van hun kinderen van de lagere naar de middelbare school? Wat willen deze jongeren zelf nog leren?

In dit jaar ontdekten medewerkers en managers samen bijvoorbeeld:
➜Dat het tijd kost om van aanbodgericht naar vraaggericht werken te gaan;
➜Welke scherpe keuzes de organisatie moet maken voor een evenwichtige balans tussen de uitleenfunctie en de nieuwe taken;
➜Hoe de managers een coachende rol kunnen vervullen en zo medewerkers coachen in een meer ondernemende, innovatieve houding;
➜Dat een lerende organisatie ook leertijd kost die je het beste concreet in uren vastlegt. 

Maandag 14 maart kregen acht deelnemers het certificaat van voltooiing. 


Wil je meer informatie over deze leergang? Mail mij op petra@socialeinnovatiestudio.nl

17 juni 2024
“Natuurlijk vind ik het belangrijk, maar ik heb zo weinig tijd,” zegt zo ongeveer iedereen die ik spreek. De opdracht is groot: laaggeletterden bereiken met cursusaanbod om hun kansen te verbeteren op alle gebieden. Vooral in kleine gemeenten heeft een beleidsadviseur soms maar 2 uur per week om hiermee bezig te zijn. Maar ook in grotere gemeenten is de tijd beperkt en zijn er zoveel andere taken die ook heel belangrijk zijn.
17 juni 2024
Gemeenten willen op alle gebieden mensen aanzetten tot ander gedrag. En denken vaak: als we nu maar informatie geven en uitleggen waarom het echt beter is voor mensen, dan gaan ze het wel doen. Dus zetten ze hun prachtige taaltraining in de etalage met allerlei goede argumenten en dan…blijkt dat het helemaal niet storm loopt. Vanuit de gedragswetenschap is goed te verklaren waarom dat zo is.
17 juni 2024
Als je echt impact wil maken met de aanpak van laaggeletterdheid, dan mag het geen losse paragraaf zijn in de plannen van meerdere beleidsafdelingen, maar moet je beginnen bij de inwoner en vanuit daar de lijntjes leggen met de verschillende beleidsterreinen. Als je daar begint, wordt integraal beleid maken veel logischer en makkelijker.