Laaggeletterdheid, dat moet je niet alleen willen aanpakken
“Natuurlijk vind ik het belangrijk, maar ik heb zo weinig tijd,” zegt zo ongeveer iedereen die ik spreek. De opdracht is groot: laaggeletterden bereiken met cursusaanbod om hun kansen te verbeteren op alle gebieden. Vooral in kleine gemeenten heeft een beleidsadviseur soms maar 2 uur per week om hiermee bezig te zijn. Maar ook in grotere gemeenten is de tijd beperkt en zijn er zoveel andere taken die ook heel belangrijk zijn.
Zoom eens uit
Maar als je even uitzoomt: er zijn heel veel beleidsadviseurs, taalhuismedewerkers en andere partijen die dezelfde opdracht hebben. Er zijn 35 arbeidsmarktregio’s, iedere regio bestaat gemiddeld uit 11 gemeenten en in die gemeenten zijn één of meerdere beleidsambtenaren die zich hiermee bezighouden.
Bundel de krachten en ga bijvoorbeeld als gemeenten samen aan de slag met bewustwording van werkgevers of van schuldhulpverleners. Zo kan het efficiënter zijn om dingen samen te doen. En trek daarin samen op als beleidsmedewerker onderwijs en de taalhuiscoördinator. Je hoeft het echt niet allemaal zelf te verzinnen.
Een paar praktische voorbeelden om je op ideeën te brengen:
- Organiseer een bijeenkomst met alle verantwoordelijke professionals in jouw regio, kijk wie al waarmee bezig is, deel de goede voorbeelden en verdeel de taken.
- Bedenk een praktisch, inspirerend thema om dit te doen. Zo hebben we in Gouda een bijeenkomst georganiseerd waarin ervaringsdeskundigen de brieven van schuldhulpverlening voor inwoners gingen tegenlezen. Zo leer je elkaar kennen en dat maakt ook samenwerken op andere gebieden makkelijker.
- Schuldhulpverleners kunnen meedenken over inzet van de taal- en rekenmeter en kennen de doelgroep en de organisaties die hen in het vizier hebben. Kijk samen met hen waar de kansen liggen in de regio om aan te sluiten bij bestaande initiatieven waarvan we de kans groot is dat de doelgroep er komt.
- Maak het behapbaar en kijk niet alleen naar het grote doel. Spreek met elkaar af: wat is de eerste stap die we kunnen zetten? Want het is een groot probleem dat vraagt om een lange adem.
Er zijn zoveel kansen om meer samen op te trekken. Kijk hoe je die zelf kan creëren!


