Integraal beleid ingewikkeld? Als je bij de inwoner begint wordt het ineens heel logisch
Als je meer impact wil maken met de aanpak van laaggeletterdheid, is een integrale strategie noodzakelijk. Niet voor niets pleit de Rijksoverheid hiervoor. Maar hoe doe je dat?
Als je echt impact wil maken met de aanpak van laaggeletterdheid, dan mag het geen losse paragraaf zijn in de plannen van meerdere beleidsafdelingen, maar moet je beginnen bij de inwoner en vanuit daar de lijntjes leggen met de verschillende beleidsterreinen. Als je daar begint, wordt integraal beleid maken veel logischer en makkelijker.
Ter illustratie geef ik je een voorbeeld waaruit een integrale strategie voortkwam voor de arbeidsmarkt.
Uit één gesprek kwamen meerdere kansen om integraal te werken
Ik raakte in gesprek met een werkgever in de huishoudelijke hulp over laaggeletterdheid op de werkvloer. De medewerkers hadden moeite met de verschillende apps waarmee ze moesten werken om werktijd en reistijd vast te leggen. Hieruit ontstond het idee om hen te leren omgaan met de app in samenwerking met het ROC en taalhuismedewerkers. Om ervoor te zorgen dat dit goed aan zou sluiten, spraken we met twee medewerkers. Dit gesprek gaf meerdere kansen om integraal te werken.
- Persoonlijke ontwikkeling en personeelstekort in de zorg. Een vrouw vertelde “Mijn baas wil dat ik een opleiding volg, zodat ik mensen mag douchen. Maar dat ga ik niet doen want vroeger mocht ik dat gewoon.” Door het leerwerkloket aan te haken bij deze werkgever, kunnen we onderzoeken of zij niet gewoon een ervaringscertificaat kan halen. En zij is vast niet de enige. Dit is goed voor de ontwikkeling van de medewerker én de werkgever hoeft voor die taak geen extra medewerkers te werven.
- Eenzame ouderen bereiken. Deze vrouwen vertelden hoeveel eenzame ouderen zij elke dag zien die zeggen: “Kan je niet even blijven voor een bakje koffie? Je bent de enige die ik zie deze week!” Wil je meer eenzame mensen bereiken, vraag eens wat deze medewerkers voor ideeën daarover hebben.
- Inwoners bereiken met lessen digitale vaardigheden. Deze medewerkers blijken ideale wervers te zijn voor nog meer inwoners die beter met de computer om willen gaan. Zo zei een van hen: “Mijn man hoorde dat ik hiermee bezig ben en wil eigenlijk ook wel iets leren. Kan dat?” En zij zien veel van hun klanten die ook niet handig zijn met de computer. De beste reclamemaker voor digitaallessen bij het taalhuis kan zomaar eens deze medewerker zijn.
- Meer digitaal vaardig op allerlei gebieden. Als je mensen digitaal vaardiger maakt bij iets dat aansluit bij hun behoefte, helpt dat hen ook bij andere dingen. Na de lessen begrijpen ze ook beter hoe ze digitaal een afspraak maken bij de huisarts of kunnen inchecken bij de zuilen op Schiphol.
Kortom: bekijk je vraagstuk eens vanuit het perspectief van iemand vanuit je doelgroep. Dan zie je vanzelf integrale mogelijkheden.


