Waarom maken we niet veel meer gebruik van de kracht van de groep?
Niet alleen voor mensen die hulp vragen, maar ook voor professionals
Leren gaat beter en sneller In groepsverband. Logisch, want gedragsonderzoek wijst uit dat mensen zich laten beïnvloeden door de sociale norm, dus de omgeving. We zijn van nature geneigd om te kijken: wat doet mijn buurman of buurvrouw? En door te zien hoe anderen dingen aanpakken, komen we tot oplossingen waar we zelf niet aan zouden hebben gedacht. En het is ook nog eens prettig om te ervaren dat je niet de enige bent met een bepaald probleem. Waarom maken we hier niet veel meer gebruik van bij de aanpak van mensen die door laaggeletterd – gecijferdheid in de problemen zijn gekomen?
Wat individueel heel lastig was, lukt samen ineens wel. Ik zie dat in verschillende groepen die ik begeleid bij de leergang ‘Tinderen met taal’. Bijvoorbeeld bij de taalhuiscoördinatoren en beleidsambtenaren in de arbeidsmarktregio Eindhoven. Samen durven ze af te stappen op dat team waar de samenwerking zo moeizaam mee verloopt en eindelijk dat gesprek aan te gaan met die cruciale organisatie. Ze ontdekken dat ze tegen dezelfde dingen aanlopen en komen samen tot nieuwe oplossingen.
Mensen zelf de regie laten pakken
Min of meer hetzelfde zie ik gebeuren bij de deelnemers aan de training ‘Omgaan met geld’. Een groep die door beperkte rekenvaardigheden in de schulden is geraakt. Ik zie mensen voor het eerst praten over hun schulden en de schaamte die ze voelen. Ik zie hoe de ene deelnemer leert van de oplossing die een ander heeft bedacht. Bijvoorbeeld van die vrouw die er een sport van heeft gemaakt om iedere week ondanks haar krappe budget, toch een paar euro over te houden. Zo leren mensen zelf de regie pakken voor hun situatie.
Waarom maken we daar niet veel meer gebruik van?
Als we weten dat het zo werkt, waarom maken we dan niet veel meer gebruik van dat mechanisme? Nu wordt iemand die aanklopt bij de gemeente met schulden doorverwezen naar een individuele budgetbeheerder of schuldhulpverlener. Kundige professionele mensen die fantastisch werk doen, maar het feit dat je naar een professional moet, kan ook het gevoel dat je zelf niet de regie hebt over je leven groter maken. Daarbij zijn er vaak wachtlijsten waardoor je niet meteen aan de slag kunt.
Vanuit de gedragsbeïnvloeding weten we dat als je iets onderdeel maakt van de standaard, mensen automatisch volgen. Neem een groepsles op als verplicht onderdeel bij de aanpak van schulden. Zo snijdt het mes aan heel veel kanten: mensen krijgen individuele hulp op maat bij de aanpak van hun schulden, profiteren van de groep, versterken hun sociale netwerk
en ze kunnen snel aan de slag, al tijdens het wachten op de professionele hulp.
En last but not least: schuldhulpverleners in Woerden ontdekten dat het hen ook nog eens tijd scheelt omdat hun klanten meer zelf oppakken.


