Waarom ik ontzettend uitkijk naar hoe 2023 zich gaat ontrollen

31 januari 2023

Dit jaar was ik met de feestdagen in Twente. Daar eten mensen kniepertjes op oudjaar, een dunne, platte wafelkoek. De dag erna eten ze dezelfde koek, maar dan in opgerolde vorm. De gedachte erachter: op oudjaar weet je wat het jaar heeft gebracht en op nieuwjaarsdag moet het jaar zich nog ontrollen. Een mooie traditie. Wat 2023 precies voor mij in petto heeft weet ik niet, maar ik heb wel plannen waar ik ontzettend naar uit kijk. 


Zo zijn er twee onderzoeken waar ik aan meewerk:

  • Hoe kunnen we met gedragsbeïnvloeding laaggeletterden en -gecijferden beter bereiken en ze motiveren om naar een cursus te gaan. Een onderzoek samen met gedragseconoom Eva van den Broek en de ontwerpers van service design bureau Muzus. We voeren dit onderzoek uit in opdracht van de arbeidsmarktregio Food Valley en werken daarbij samen met gemeenten en taalhuizen in de gemeenten Ede, Barneveld en Scherpenzeel. 


  • Onderzoek ‘verankeren basisvaardigheden in het stress-sensitieve werken’ voor het expertisepunt Basisvaardigheden. Stress-sensitief werken is een methode die  sociaal werkers uitnodigt om meer oog te hebben voor de onderliggende oorzaken van improductief gedrag. Dit onderzoek helpt hen om ook te letten op de kwaliteit van vaardigheden van mensen. In dit onderzoek trek ik op met Nadja Jungmann, lector Schulden en incasso en Annemieke van der Pol, projectleider, trainer en stafadviseur binnen stichting MEE Vivenz en expert op het gebied van stress-sensitief werken.


Vooral de combinatie van beide onderzoeken kan goed uitpakken


Het mes snijdt aan twee kanten. Vooral de combinatie van beiden onderzoeken kan goed uitpakken. Het werven van kwetsbare inwoners waarbij sprake is van bijvoorbeeld armoede, schulden en eenzaamheid is lastig omdat de reguliere aanpak bij hen niet afdoende werkt. Werving is echt een vak op zich. Als sociaal werkers aandacht voor de kwaliteit van de basisvaardigheden als vast onderdeel opnemen in hun stress sensitieve aanpak, krijgt het aandacht zonder dat zij weer een nieuw programma of project moeten integreren in hun toch al veeleisende werk. En als we weten dat een inwoner onvoldoende basisvaardigheden heeft op het gebied van taal en rekenen, profiteert hij of zij veel meer van de aanpak als we weten dat we daar aandacht voor moeten hebben. 



Kortom, allemaal dingen waarvan ik verwacht dat het ons gaat helpen om die lastig te bereiken doelgroep, beter te helpen. Ik weet natuurlijk niet precies wat er verder in mijn kniepertje zit in voor 2023 maar ik weet wel dat ik er heel veel zin in heb! Wat zit er in die van jou?



17 juni 2024
“Natuurlijk vind ik het belangrijk, maar ik heb zo weinig tijd,” zegt zo ongeveer iedereen die ik spreek. De opdracht is groot: laaggeletterden bereiken met cursusaanbod om hun kansen te verbeteren op alle gebieden. Vooral in kleine gemeenten heeft een beleidsadviseur soms maar 2 uur per week om hiermee bezig te zijn. Maar ook in grotere gemeenten is de tijd beperkt en zijn er zoveel andere taken die ook heel belangrijk zijn.
17 juni 2024
Gemeenten willen op alle gebieden mensen aanzetten tot ander gedrag. En denken vaak: als we nu maar informatie geven en uitleggen waarom het echt beter is voor mensen, dan gaan ze het wel doen. Dus zetten ze hun prachtige taaltraining in de etalage met allerlei goede argumenten en dan…blijkt dat het helemaal niet storm loopt. Vanuit de gedragswetenschap is goed te verklaren waarom dat zo is.
17 juni 2024
Als je echt impact wil maken met de aanpak van laaggeletterdheid, dan mag het geen losse paragraaf zijn in de plannen van meerdere beleidsafdelingen, maar moet je beginnen bij de inwoner en vanuit daar de lijntjes leggen met de verschillende beleidsterreinen. Als je daar begint, wordt integraal beleid maken veel logischer en makkelijker.