Deel 1: Vakjargon, ont-luister-end

Petra Doelen • 1 oktober 2019

Welke moeilijke woorden gebruik jij?

De enige manier om te begrijpen dat je echt iets moet doen aan ingewikkelde brieven is luisteren. Luister naar hoe jouw klant jouw brief leest en ontdek zo dat je het veel eenvoudiger moet doen. Als je tenminste wilt dat klanten iets met je brief doen.


Neem even een paar minuten en luister wat fragmenten

  • Hoe komt een brief over? Luister hier
"Heel veel stukken, moet ik nou veel doen? "
  • Weet jij wat een hersteltermijn is? Luister hier
"Hersteltermijn? Waar moet ik van herstellen dan?
  • Vind je logo's belangrijk op je brief? Luister hier of je klant dat ook vindt.
" We mogen naar het eurovisie-songfestival"
  • Is jouw brief uitnodigend of maken ze je klant onzeker? Luister hier.
"Het is hartstikke spannend, zo'n gesprek"


Bewustwording organiseren door confrontatie

In ons project Taalakkoord Woerden besteden we veel tijd aan bewustwording over laaggeletterdheid en laaggecijferdheid. We merkten bij de medewerkers van schuldhulpverlening en de sociale dienst dat ze weten dat laaggeletterdheid bestaat, maar het echt begrijpen en herkennen is nog lastig. En ook het belang daarvan voelden ze nog niet. Wat goed werkte daarin, is de confrontatie met laaggeletterden zelf. We lieten twee brieven van FermWerk lezen door twee Nederlandstalige laaggeletterden (met dank aan Ria en Shanti). En ontdekten zo hoe anders de beleving is bij een brief. En ook wat een goede ideeën ze hadden om het simpeler te schrijven.


Hoe kan je het simpeler doen?

Luister hier naar de geniale tips van de dames.

Stuur je een brief waar klanten binnen een aantal weken op moeten reageren?

Dit werkt niet goed: "U heeft twee weken de tijd om de gevraagde gegevens in te leveren. Deze termijn begint op de dag dat deze brief is verzonden (zie verzenddatum). Als wij de gegevens niet binnen deze termijn ontvangen, zullen wij uw aanvraag verder niet behandelen."

Dit adviseren Ria en Shanti:

"Lever de documenten uiterlijk 24 januari in. Dan kunnen wij verder met de aanvraag"



Waarom schrijven we eigenlijk niet begrijpelijker?

We ontdekten dat hoogopgeleiden allerlei drempels hebben om eenvoudig te schrijven. Hierover meer in het volgende deel. Deel 2: Begrijp waarom je brieven zo ingewikkeld maakt.


17 juni 2024
“Natuurlijk vind ik het belangrijk, maar ik heb zo weinig tijd,” zegt zo ongeveer iedereen die ik spreek. De opdracht is groot: laaggeletterden bereiken met cursusaanbod om hun kansen te verbeteren op alle gebieden. Vooral in kleine gemeenten heeft een beleidsadviseur soms maar 2 uur per week om hiermee bezig te zijn. Maar ook in grotere gemeenten is de tijd beperkt en zijn er zoveel andere taken die ook heel belangrijk zijn.
17 juni 2024
Gemeenten willen op alle gebieden mensen aanzetten tot ander gedrag. En denken vaak: als we nu maar informatie geven en uitleggen waarom het echt beter is voor mensen, dan gaan ze het wel doen. Dus zetten ze hun prachtige taaltraining in de etalage met allerlei goede argumenten en dan…blijkt dat het helemaal niet storm loopt. Vanuit de gedragswetenschap is goed te verklaren waarom dat zo is.
17 juni 2024
Als je echt impact wil maken met de aanpak van laaggeletterdheid, dan mag het geen losse paragraaf zijn in de plannen van meerdere beleidsafdelingen, maar moet je beginnen bij de inwoner en vanuit daar de lijntjes leggen met de verschillende beleidsterreinen. Als je daar begint, wordt integraal beleid maken veel logischer en makkelijker.