Neem de tijd om te reflecteren, wedden dat je er blij van wordt?
Herken je dat? Dat knagende gevoel dat je veel van je plannen niet realiseert?
Herken je dat? Dat knagende gevoel dat je niet bent toegekomen aan alle doelen die je jezelf had gesteld? Dat je in de waan van de dag van overleg naar overleg bent geholt en eigenlijk vergeten bent welke richting je ook alweer op wilde? Jammer. Want juist bij de aanpak van laaggeletterd- en laaggecijferdheid is het belangrijk om te reflecteren. December is de uitgelezen periode om eens bewust stil te staan bij het afgelopen jaar. Ik weet zeker dat je ontdekt dat je meer successen kunt vieren dan je nu denkt. Dat er dingen zijn waar je echt trots op kunt zijn.
Waarom is reflecteren zo belangrijk als je werkt op het vlak van laaggeletterdheid en laaggecijferdheid?
Bij dit onderwerp werkt niets zoals het normaal gaat: de doelgroep is niet eenvoudig te bereiken. Veel professionals kunnen zich niet voorstellen dat er bij hun klanten sprake kan zijn van laaggeletterdheid en samenwerken met organisaties gaat niet vanzelf. Daarom heb je een open en onderzoekende houding nodig om dingen uit te proberen. Als je daarna de tijd neemt om te reflecteren, ontdek je wat werkt en kun je verder.
Ik plan elk kwartaal zo’n reflectiemoment met vriendin en collega zzp’er, Marcella van Doorn. We nemen de tijd om bewust terug te kijken op de voorgaande periode: wat ging goed? Wat ging minder goed? Heb ik me aan mijn kwartaalfocus gehouden? En weet je wat nou zo leuk is? Ik denk van te voren altijd aan alles wat niet gelukt is. Maar als ik terugkijk, blijk ik vooral heel veel wel te hebben gedaan. Zo ontdek ik waar ik het komende kwartaal meer van wil doen en nog belangrijker, wat ik minder wil doen.
Ik heb drie tips voor jou die je helpen om te reflecteren:
1. Leg verantwoording af aan iemand anders
Als je verantwoording aflegt aan iemand die je vertrouwt en respecteert, ben je bereid om harder te werken om je doelen te bereiken en de dingen te doen die daarvoor nodig zijn. Dat zegt Dave Kerpen, schrijver van The Art of People. Het helpt je te stoppen met het verzinnen van smoesjes. Als je aan te veel mensen verantwoording moet afleggen, bijvoorbeeld aan je team, voel je die verantwoordelijkheid minder.
2. Reflecteer op een succesverhaal
Het uitdiepen van een succesverhaal levert je niet alleen belangrijke inzichten op over je leerproces, het werkt ook enthousiasmerend en aanstekelijk. Het werkt heel motiverend als je ziet dat al die kleine stapjes die je hebt gemaakt bij elkaar een megaresultaat opleveren.
3. Reflecteer en denk vooruit
Door bewust terug te kijken, ontdek je waar je meer en minder van wil doen.
Marcella en ik gebruiken hiervoor de handige businessplanner van
Structuurjunkie. Volgende week kijken we terug op 2021 en stellen onszelf deze vragen die ook handig zijn voor anderen die zich bezighouden met de aanpak van laaggeletterdheid
- Waar ben je echt trots op als je terugkijkt naar het afgelopen jaar?
- Wat zijn vijf grote successen?
- Wat zijn vijf bijzondere, memorabele zakelijke momenten?
Ga jij ook de tijd nemen om terug te kijken, je successen te vieren en te bepalen hoe je het volgend jaar aan gaat pakken? Ik weet zeker dat je er blij van wordt.



